streda 5. decembra 2007

El Yipao

13. oktober 2007

Armenia oslavuje tento vikend narodeniny a vramci oslav sa konala Jeep Parade, alebo El Yipao.
Hlavna cesta bola uzavreta uz od vcera kvoli pripravam tribuny. Dnes bolo vsetko prichystane na zaciatok show o 14:00, len my dve s Doris nie. Nigerijcania a Kolumbijcania su absolutne rovnaki co sa tyka vnimania casu a presnosti. Ked som teda oznamila Doris, ze o 14:00 sa mame stretnut v koltatkovych obchode s Danielom a Miguelom (obchod je hned pri hlavnej ceste), pre nu to znamelo, ze o 14:00 len dovarala obed, prala nejake veci v pracke, kym sa najedla, osprchovala a vychystala, bolo 15:00. Moja slovenska polovica bola pripravena odist uz pred hodinou a trhalo jej zily cakat takto dlho, kolumbijskej polovici vsak bolo jasne, ze ta show nezacne presne o druhej, takze ak meskame hodinu, mali by sme prist akurat na zaciatok. Omyl, moja kolumbijska polovica zjavne nie je az taka kolumbijska. El Yipao zacalo o 16:00 :)
Preco El Yipao? Po druhej svetovej vojne dostala Armenia do daru nadbytocne dzipy, ktore su v tejto oblasti velmi uzitocne - kvoli kopcovitemu terenu. Pouzivali a stale ich pouzivaju farmari na prevazanie dopestovanych produktov, alebo na stahovanie. Ked raz takto jeden farmar viezol na svojom dzipe asi tonu platanos na trh, prevazilo ho to dozadu, ale on to ustal a jazdil na dvoch zadnych kolesach. No a tato finta je hlavnou hviezdou El Yipao.
Co je El Yipao? Je to vlastne prehliadka dzipov, alebo skor toho co vsetko je mozne na nich nalozit: vsetok nabytok, domace zvierata a vsetko co treba prestahovat, na vrchu toho vsetkeho nesmie chybat obraz Jezisa Krista. Alebo neskutocne mnozstva platanos, papayi, alebo hocicoho ineho co sa dopestovalo a nieslo na trh.
Stovky ludi stali po oboch stranach hlavnej cesty alebo sedelo na tribune a obdivovalo pretazene dzipy. Kolumbijcania sa hadam zabavia na vsetkom :)

Žiadne komentáre: